fuzer
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 5:34 pm Temat postu: Kwietny Bieg - Sztafeta Wokół Polski - Pilanie na trasie! |
|
|
Pomyślałem, że tutaj również warto zamieścić tą informację. Mam nadzieję, że Marek się nie obrazi za mały spam
Witam,
Mam dla Was propozycję udziału w jedynej niepowtarzalnej sztafecie biegowej dookoła Polski. Kwietny Bieg bo o nim mowa to prawdopodobnie najliczniejszy tego typu bieg na świecie. Organizowany jest od 3 lat i z każdym rokiem przybywa nam uczestników. Szacuje się, że w zeszłym roku na całej trasie było nas można policzyć w dziesiątkach tysięcy.
Więcej informacji na temat przedsięwzięcia znajdziecie w tym artykule http://biegajznami.pl/pokaz.php?id=1575
oraz na stornie głównej biegu WWW.kwietnybieg.pl
Po raz trzeci mam okazję uczestniczyć w sztafecie, która towarzyszy wszystkim uczestnikom na całej, ponad trzyipółtysięcznej trasie. W związku z tym jestem naocznym świadkiem niecodziennego zjawiska jakim staje się sztafeta i chciałbym aby mogło w niej uczestniczyć jak najwięcej biegaczy bo to naprawdę niesamowite emocje.
W zeszłym roku wpadłem na pomysł aby gmina Piła, jako jedyna spoza gmin przygranicznych dołączyła się w sposób czynny do sztafety. Padło hasło, niestety bez większego zaangażowania nic z tego nie wyszło.
W tym roku podszedłem do sprawy nieco inaczej i mam nadzieję, że wszystko się uda zorganizować. Po pierwsze, mam silne wsparcie Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu w Pile, które oferuje swoją pomoc w zorganizowaniu m.in. autobusu. Nawiązałem kontakty z gminami przygranicznymi, które chętnie pomogą nam wziąć udział w biegowych odcinkach na ich terenach. Pomogą zorganizować nocleg, wspólną integrację itp. Chcemy oczywiście ograniczyć koszty najlepiej do zera, tak jak odbywa się to w gminach bezpośrednio uczestniczących. Należy, jednak pamiętać iż ich budżet jest wspierany przez głównego organizatora z Krakowa oraz w znacznej części z budżetu gmin. Dla nich jest to po prostu impreza coroczna i środki w budżecie zawsze na nią się znajdą. W związku z tym niewykluczone, że dla Pilan byłaby to impreza tylko w części dofinansowana.
Teraz trochę konkretów kto może pojechać i na jakich warunkach. Poszukiwane są osoby pełnoletnie (lub niepełnoletnie z pełnoletnim opiekunem), wykazujące minimalną zdolność poruszania się w biegu (nasze minimum to 1km w tempie 10km/h, maximum nie przewidujemy ). Autobus z Piły wziąłby udział w końcowych dniach sztafety to jest mniej więcej od 8 do 10 czerwca. Pilanie mogliby w tym czasie, wziąć udział w kilku nadmorskich fragmentach trasy, z noclegami u zaprzyjaźnionych gmin oraz zwiedzaniem okolicznych atrakcji turystycznych. Dla bardziej wymagających gminy zaoferowały kilka ofert ośrodków wypoczynkowych, dla reszty postaramy się zorganizować darmowy nocleg na salach gimnastycznych. Myślę, że koszt w najgorszym razie całej wycieczki na osobę nie przekroczyłby 100zł. I co najciekawsze cena ta może zmaleć nawet do zera.
W najbliższym czasie temat uszczegółowię ale już teraz możecie wyrażać swoje opinie, zadawać pytania i oczywiście rezerwować miejsca. Autobus prawdopodobnie nie będzie duży!
Zgłaszajcie się bezpośrednio do mnie na skrzynkę fuzer@interia.pl , będzie się liczyła kolejność zgłoszeń.
Mam nadzieję, że spotkamy się 8 czerwca na trasie sztafety. Od 26 maja pełną kontrolę nad organizacją wyjazdu przejmie Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu, ale pod stałą kontrolą z mojej strony prosto z trasy biegu.
Zapraszam na bieg i pozdrawiam,
Tomek (fuzer) Dobosz _________________
 |
|