FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Co robić by nie przedobrzyć ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum jaroszewski.pl Strona Główna -> Psychika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wese

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 8:33 pm    Temat postu: Co robić by nie przedobrzyć ? Odpowiedz z cytatem

Oczywiście mam tu na myśli przetrenowanie zniechecenie itp. W tamtym roku przebiegałem po około 150 km tygodniowo ( mam 47 lat biegam od 5) . Podczas maratonu w Bełchatowie zszedłem na 34 km bez powodu psychika odmówiła posłuszeństwa , fakt że za mocno zaczołem . Przez kolejne 3 miesiące nie przebiegłem ani 1 km . Na jesieni się pozbierałem i jakoś dochodzę do siebie .Jednak chciałbym poznać twoje spostrzezenia jak nie dopuscic do przetrenowania czy też tym podobnych problemów. Zaznaczam że trenowałem na konkretnych planach nie na dziko.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marek
Site Admin

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 11:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam ze podobnie się czułem na początku grudnia po obozie w Mexico
I cały miesiąc nie trenowałem biegania bawiłem się w inne sporty aby mieć kondycje ale odpocząć od biegania Wiec nowy rok zacząłem od nowa gdyż strasznie miałem zmęczone serce (miałem problemy z uzyskaniem wysokiego HR) Tak to jest gdy nie ma się doświadczonego trenera musze się uczyć na własnych błędach, a to kosztuje i zdrowie i czas. Na przetrenowania lub przerwę od maratonu zawsze będę proponował basen rower rolki, zimą nart biegowe, łyżwy dobrze tez jest pograć w różne gry zespołowe, ale tu może być problem z dobraniem ekipy bo samemu nie zawsze się chce ale tu trzeba uważać na kontuzje. Pamiętać należy ze zmieniamy ruchomość w stawach zaczynają pracować inne partie mięsni wiec ostrożnie !!! http://jaroszewski.pl/index.php?dzial=pl5/content&kid=8&full=yes

Jeszcze co mogę za sugerować to nie zawsze tak dużo kilometrów (co drugi tydzień) tak aby była zmienność. A trening nie był tylko biegowy, ale tych treningów jeszcze nie zamieściłem na stronie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marek
Site Admin

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie kierować się ambicją
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wese

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 12:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patrze na ten swoj post z prawie rocznej perspektywy .I muszę powiedzieć że w kwesti biegania też jest potrzebna wiedza. Poznanie swojego organizmu , mogę powiedzieć że dzieki twoim odpowiedziom na zadane moje pytanie wiem jak to robić. 2007 byl dla mnie rokiem konia gdzie nie startowałem tam pudło oczywiscie w kategorii ale i w open na wsiach tez sie miesciłem .Oczywiście dla weteranow bardzo waży jest wypoczynek i jak pisales nie kierowac się ambicja .Urozmaicenie treningow tez jest ogromnie wazne Smile)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum jaroszewski.pl Strona Główna -> Psychika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: