| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wese
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 8:33 pm Temat postu: Co robić by nie przedobrzyć ? |
|
|
| Oczywiście mam tu na myśli przetrenowanie zniechecenie itp. W tamtym roku przebiegałem po około 150 km tygodniowo ( mam 47 lat biegam od 5) . Podczas maratonu w Bełchatowie zszedłem na 34 km bez powodu psychika odmówiła posłuszeństwa , fakt że za mocno zaczołem . Przez kolejne 3 miesiące nie przebiegłem ani 1 km . Na jesieni się pozbierałem i jakoś dochodzę do siebie .Jednak chciałbym poznać twoje spostrzezenia jak nie dopuscic do przetrenowania czy też tym podobnych problemów. Zaznaczam że trenowałem na konkretnych planach nie na dziko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marek Site Admin
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 11:41 pm Temat postu: |
|
|
Przyznam ze podobnie się czułem na początku grudnia po obozie w Mexico
I cały miesiąc nie trenowałem biegania bawiłem się w inne sporty aby mieć kondycje ale odpocząć od biegania Wiec nowy rok zacząłem od nowa gdyż strasznie miałem zmęczone serce (miałem problemy z uzyskaniem wysokiego HR) Tak to jest gdy nie ma się doświadczonego trenera musze się uczyć na własnych błędach, a to kosztuje i zdrowie i czas. Na przetrenowania lub przerwę od maratonu zawsze będę proponował basen rower rolki, zimą nart biegowe, łyżwy dobrze tez jest pograć w różne gry zespołowe, ale tu może być problem z dobraniem ekipy bo samemu nie zawsze się chce ale tu trzeba uważać na kontuzje. Pamiętać należy ze zmieniamy ruchomość w stawach zaczynają pracować inne partie mięsni wiec ostrożnie !!! http://jaroszewski.pl/index.php?dzial=pl5/content&kid=8&full=yes
Jeszcze co mogę za sugerować to nie zawsze tak dużo kilometrów (co drugi tydzień) tak aby była zmienność. A trening nie był tylko biegowy, ale tych treningów jeszcze nie zamieściłem na stronie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marek Site Admin
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 11:48 pm Temat postu: |
|
|
| Nie kierować się ambicją |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wese
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 12:29 am Temat postu: |
|
|
Patrze na ten swoj post z prawie rocznej perspektywy .I muszę powiedzieć że w kwesti biegania też jest potrzebna wiedza. Poznanie swojego organizmu , mogę powiedzieć że dzieki twoim odpowiedziom na zadane moje pytanie wiem jak to robić. 2007 byl dla mnie rokiem konia gdzie nie startowałem tam pudło oczywiscie w kategorii ale i w open na wsiach tez sie miesciłem .Oczywiście dla weteranow bardzo waży jest wypoczynek i jak pisales nie kierowac się ambicja .Urozmaicenie treningow tez jest ogromnie wazne ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|